Over ons koor: de geschiedenis van Sjowenso

 

Eind 2002 is het initiatief genomen tot het oprichten van een ‘soort smartlappenkoor met show-allure’. Er moeten lange jurken, hoeden en handschoenen aan te pas komen. De eerste dirigent is Rien van Hooydonk. Begin 2003 wordt een repetitieruimte gevonden. Accordeonist Rini Marijnissen brengt zijn reeds ver gevorderde studente Mariet Ooms mee en zo gaat het koor met twee accordeonisten en twintig dames van start. De leden kiezen gezamenlijk een naam: SJOWENSO. Er komt een eigen lied: op muziek van Rini Marijnissen schrijven Mariet Ooms en Ria Trots de tekst.

Dan gaat het hard: er komt een ledenlijst, een bankrekening. Een lijst met regeltjes en eisen: je moet immers wel wat voor het koor over hebben! Er komen visitekaartjes, een eigen e-mail adres. En… een enthousiaste commissie bedenkt de ‘outfit’ van het koor. Marianne Weij, bijgestaan door Antoinette Hoppenbrouwers, maakt de kostuums. Voor alle leden! Die outfit gaat het imago van SJOWENSO bepalen!

Een ook in het leven geroepen muziekcommissie stelt het repertoire samen. Daaruit worden zes liedjes gezongen tijdens het eerste optreden op 3 oktober 2004. Dat optreden wordt een grandioos succes: de eerste verzoeken tot optredens komen snel binnen. Het repertoire breidt zich snel uit en met toevoeging van beweging door choreografieën van Ans van Tiel krijgt het koor de bijzondere allure waardoor SJOWENSO zich niet alleen met zang en kostuums maar ook met beweging succesvol presenteert.

De Coronaperiode is ook voor SJOWENSO lastig. Onzekerheid over optredens en repetities, lange tijd zelfs zonder uitzicht op één van beide. Dat kost leden. Daar komt bij dat we inmiddels afscheid hebben moeten nemen van Mariet Ooms en in februari 2022 jammer genoeg ook van Rini, onze trouwe accordeonist. Els Dufornee, de opvolgster van Mariet, moet in oktober 2022 haar werkzaamheden als accordeonist helaas om gezondheidsredenen stopzetten. Ook onze dirigent, Elly Blok, geeft in 2022 aan dat het allemaal te veel wordt en zo staan we dan eind 2022 zonder dirigent of muzikale begeleiding. De komst van Olga de Rooij brengt daar verandering in. Zij weet de leden weer te motiveren en gaat met hen aan de slag om het repertoire aan te passen en zo te zorgen voor een vernieuwd SJOWENSO.

Sjowenso, een mevrouwenkoor met een knipoog!!!!
TOP